Rola opakowań kartonowych w branży spożywczej

Pudełka kartonowe cieszą się dużą popularnością w wielu branżach. Są one tanie, lekkie i przy tym bardzo trwałe, co ułatwia transport i magazynowanie wielu produktów. Dotyczy to również jedzenia, które coraz częściej można znaleźć w takim rodzaju opakowania. Kartony, które mają kontakt z żywnością, muszą spełniać wysokie wymagania higieniczne. Wówczas można w nich przechowywać i przewozić produkty świeże, wyroby cukiernicze, czy gotowe, ciepłe dania. Na taką opcję decyduje się coraz więcej sklepów.

W jakich opakowaniach najczęściej przechowuje się artykuły spożywcze?

Stosowane w branży pudełka z tworzyw sztucznych coraz częściej są zastępowane kartonami. Taki rodzaj opakowania posiada wiele zalet, a dodatkowo jest przyjazny środowisku i można go poddawać recyklingowi. Fachowa produkcja kartonów dla branży spożywczej dba o wytrzymałość oraz higieniczność swoich wyrobów. Opakowania dedykowane do żywności nie wpływają na smak i zapach produktów. Dlatego właśnie świetnie się nadają do przechowywania świeżych owoców i warzyw, gotowych posiłków na wynos, słodkich wypieków, czy nawet mięs. Ponadto tektura jest lekkim materiałem, co nie wpływa znacząco na wagę produktu. Ułatwia to transport żywności zarówno do sklepu, jak i w obrębie budynku. Tworzywo w tego typu pudełkach świetnie chroni przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu jedzenie nie traci na swojej wartości i zachowuje swój intensywny smak i aromat. Wykorzystanie opakowań kartonowych w branży spożywczej znacznie ułatwia zarówno pracę, jak i zakupy.

Idzie Nowe

Nie przegapimy żadnych nowinek. Będziesz zawsze na bieżąco. Idzie Nowe skutecznie dostarcza Ci aktualne i przydatne informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 + 16 =