O drogocennych właściwościach dla zdrowia warzyw i owoców, nie trzeba już raczej nikogo przekonywać. Wzbogacenie diety o warzywa i owoce zapewnia liczne korzyści zdrowotne jak i urozmaicenie codziennych posiłków. Jednym z ważniejszych dylematów jest wybór dobrej jakości wspomnianych produktów. Wiele osób zastanawia się czy jest sens kupować warzywa ekologiczne.
Wiele badań naukowych potwierdza, że żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa od konwencjonalnej. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i metali ciężkich. Decydując się na zakup plonów ekologicznych należy upewnić się czy są to produkty certyfikowane. Jako, że dostęp do świeżych warzyw a głównie owoców jest ograniczony do kilku miesięcy w roku warto zaopatrzyć się w dobrej jakości owoce mrożone. Odpowiednio przeprowadzony proces mrożenia pozwala na zachowanie właściwości odżywczych warzyw i owoców.
Lato jest zbyt krótkie, aby w pełni nacieszyć się jego smakami. Na szczęście letnie owoce nie są zarezerwowane jedynie dla tej pory roku. Poza sezonem warto korzystać z mrożonych owoców. Przechowywane w ten sposób owoce nadal bogate są w wartości odżywcze, witaminy jak i walory smakowe. Mrożone truskawki, maliny, żurawina i wiele innych dostępnych na stronie: https://danex.pl/produkty/mrozona-zurawina/, można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest sporządzanie koktajli owocowych. Wystarczy wrzucić odpowiednią ilość owoców do blendera dodać ulubione mleko, maślankę lub jogurt i pyszny, zdrowy deser gotowy.