Okres jesienno-zimowy, a także przedwiośnie, to czas, w którym układ odpornościowy ma szczególnie trudne zadanie do wykonania. Jesteśmy wówczas narażeni na infekcje wirusowe wraz z powikłaniami, a także cierpimy na osłabienie, brak energii i senność.
Swoistym zastrzykiem energii, po który warto sięgnąć, są produkty naturalne. Dostarczają one niezbędnych witamin i substancji mineralnych, a jednocześnie są pozbawione szkodliwych dodatków, chemii i konserwantów.
Produktem, który buduje odporność i wspomaga walkę z drobnoustrojami jest miód. Warto korzystać na co dzień z jego leczniczych właściwości, ponieważ jest uważany za naturalny antybiotyk i zdrowe źródło energii. Z kolei regularne stosowanie pyłku pszczelego pozwala szybko wrócić do formy, pokonać zmęczenie oraz odzyskać energię i apetyt. Za najbardziej wartościowy dar natury produkowany przez pszczoły uchodzi mleczko pszczele – https://ginseng.com.pl/produkty/95-mleczko-pszczele-royal-jelly-1500-mg-fiolek-10-x-10ml-5905133594257.html.
Jest ono wydzieliną pochodzącą z gruczołów młodych pszczół i ma nieoceniony wpływ na pracę układu odpornościowego i nerwowego. Dodatkowo przyspiesza i ułatwia walkę z infekcjami sezonowymi, a także dodaje sił witalnych i poprawia pamięć oraz koncentrację. Produkty pochodzące od pszczół stanowią bogate źródło witamin (między innymi z grupy B) i minerałów, dlatego doskonale sprawdzają się podczas kuracji wzmacniających i zwalczających osłabienie. Warto tylko wspomnieć, że przed pierwszym zastosowaniem powinniśmy wykluczyć ewentualne uczulenie na dany produkt.
Innymi naturalnymi środkami, które warto stosować w okresach przemęczenia są zakwas z buraków i wszystkie kiszonki. Stanowią one zastrzyk substancji odżywczych, a dodatkowo poprawiają stan flory bakteryjnej jelit, który ma ogromny wpływ na poziom energii, nastrój i ogólną kondycję organizmu.