Co przechowuje się w pojemnikach GN?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jednym z najważniejszych elementów w trakcie urządzania lokalu gastronomicznego jest wybór odpowiednich pojemników na produkty spożywcze. Przydają się one bowiem przy termicznej obróbce poszczególnych surowców, jak i transportowaniu oraz podawaniu gotowych dań. Najlepiej sprawdzają się w tej roli specjalne pojemniki GN (Gastro Norm), ponieważ są uniwersalne i gwarantują pełne bezpieczeństwo w czasie kontaktu z żywnością. W niniejszym artykule zostaną opisane ich najczęstsze zastosowania.

Wiele zależy od materiału wykonania

Pojemniki GN to profesjonalne naczynia kuchenne, które pozwalają utrzymać optymalną temperaturę dań przez długi czas. Z tego powodu stosuje się je zwłaszcza w lokalach gastronomicznych i firmach cateringowych, a także na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych – bankietach, weselach oraz uroczystych przyjęciach. Co istotne, różnią się między sobą pod względem materiału wykonania. Najpopularniejsze są te stworzone z wytrzymałego grilamidu, odznaczającego się tolerancją temperaturową w przedziale od – 40 do + 150 stopni Celsjusza. Dzięki temu z powodzeniem można je wykorzystywać w kuchenkach mikrofalowych. Ich ogromną zaletą jest to, że nie pochłaniają zapachów czy smaków, a przy tym można je swobodnie myć w zmywarce.

Drugą grupę stanowią pojemniki z polipropylenu, czyli materiału odpornego na przywieranie tłustych substancji i będącego doskonałym izolatorem ciepła. Służą one głównie do przechowywania potraw robionych na oleju – np. sosów, kotletów schabowych, zrazów, placków ziemniaczanych. Nie mniej popularne są pojemniki GN ze stali nierdzewnej. Można je bardzo często zobaczyć w stołówkach, restauracjach szybkiej obsługi oraz barach sałatkowych, ponieważ są idealne zarówno do produktów i potraw tak gorących, jak i zimnych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zakup zlewozmywaka – na jaki surowiec postawić?
Zakup zlewozmywaka – na jaki surowiec postawić?
Jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej domowej i gastronomicznej kuchni jest zlewozmywak. Służy on bowiem zarówno do zmywania naczyń, jak […]
Nauczanie dzieci języka obcego – jakie rozwiązania mogą pomóc w jego opanowaniu
Nauczanie dzieci języka obcego – jakie rozwiązania mogą pomóc w jego opanowaniu
W rogu leży pudełko wypchane pluszakami. Kolorowe rysunki dekorują ściany, a sterta balonów na biurku nauczyciela, gotowa do nadmuchania. Gdzie […]
Wianek ślubny na głowę – czy warto?
Wianek ślubny na głowę – czy warto?
Kiedy przychodzi do planowania ślubu, jest tak wiele decyzji do podjęcia. Jednym z najtrudniejszych wyborów jest to, czy wydać pieniądze […]