Rodzaje mąki i czym się one różnią od siebie?

Mąkę można kupić w różnych postaciach – pełnoziarnistą lub białą, uniwersalną lub samozbrylającą się. Można też kupić różne rodzaje mąki, które zostały zmielone z określonych ziaren, np. mąkę kukurydzianą lub żytnią.

Mąki są mielone z ziaren i roślin strączkowych, które zawierają dużo skrobi. Skrobia jest następnie zmielona na proszek, który może być używany jako środek zagęszczający lub do wypieku pieczywa.

Mąka jest wytwarzana z zewnętrznej łuski pszenicy, która zawiera białko – gluten. Gluten pomaga ciastu rosnąć podczas pieczenia i nadaje mu strukturę. Mąka może być również wytwarzana z innych zbóż, takich jak żyto, jęczmień, kukurydza i ryż.

1. Mąka żytnia

Mąka żytnia ma łagodny smak i dodaje wypiekom tekstury. Często używa się jej do wypieku chlebów i ciast żytnich zamiast mąki pszennej, ponieważ zawiera mniej glutenu niż mąka pszenna, dzięki czemu ciasto łatwiej wyrasta, nie staje się twarde i kruche.

2. Mąka gryczana

Mąka gryczana jest wytwarzana ze zmiażdżonych nasion gryki i ma ziemisty smak przypominający popcorn lub prażone orzechy. W rzeczywistości nie jest ona w ogóle spokrewniona z pszenicą – to właściwie zioło! Mąki gryczanej można używać do naleśników lub gofrów, a nawet jako panierki do smażonych potraw, takich jak skrzydełka kurczaka lub paluszki rybne. Nie używaj jej jednak do ciastek ani innych wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu (który pomaga utrzymać wilgotność ciastek).

Osoby zainteresowane zakupem jednej z nich, a nawet mąki ekologicznej, mogą wybierać spośród asortymentu pod wymienionym adresem http://biozfarmy.pl/pol_m_Maki-183.html.

Idzie Nowe

Nie przegapimy żadnych nowinek. Będziesz zawsze na bieżąco. Idzie Nowe skutecznie dostarcza Ci aktualne i przydatne informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 3 =