W sklepach znaleźć można różne rodzaje win. Smakosze mogą skosztować napojów słodkich, wytrawnych, białych, czy czerwonych w odmiennych kategoriach cenowych. Sztuką jest rozpoznać, czym różnią się od siebie poszczególne typy trunków. Pomoże to m.in. w sprawnym dobraniu wina do rodzaju spożywanego posiłku, czy do swoich własnych preferencji.
Oczywistą cechą różniącą te dwa rodzaje win jest kolor napoju. Nie jest to jednak jedyna właściwość odróżniająca wino czerwone od białego. Inny jest także sposób fermentacji soku winogronowego – w przypadku win białych skórki, łodygi i nasiona winogron usuwane są z nich przed fermentacją. Wina czerwone wkłada się do kadzi wraz z ich wszystkimi, naturalnymi elementami, dzięki czemu napój zyskuje swoją intensywną barwę. Warto zapamiętać, że wina czerwone tworzone są tylko z czerwonych winogron. Do produkcji win białych wykorzystuje się natomiast owoce zarówno w barwie białej, jak i czerwonej.
Podstawowa różnica między winami słodkimi i wytrawnymi polega na ich smaku. Jest on inny z powodu odmiennej zawartości cukru każdego z napojów. Wina słodkie zawierają więcej cukru resztkowego po fermentacji, niż wina wytrawne, czy półwytrawne. Dla niektórych nawet wino półwytrawne może uchodzić za słodkie. Szczegółowa klasyfikacja zawartości cukru w winie ustalana jest inaczej w każdym regionie świata – swoją regulację w tym zakresie wydała nawet stosowna Komisja Europejska. Więcej na temat różnić można przeczytać na http://profilwino.pl/pl/n/Wino-polslodkie-a-polwytrawne/13.