Soki to jeden z najpopularniejszych napojów, lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Kupując ulubiony sok mało kto zastanawia się jednak, w jaki sposób powstają te smaczne i zdrowe napoje.
Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że tłoczone na zimno soki to bogactwo witamin, minerałów oraz cennych polifenoli, które skutecznie usuwają z ludzkiego organizmu niepożądane wolne rodniki czy komórki nowotworowe. Dodatkową zaletą tych produktów jest bogaty smak i aromat – nic więc dziwnego, że soki cieszą się tak ogromną popularnością. Kupno naturalnych soków okazuje się atrakcyjną alternatywą dla kolorowych napojów.
Przygotowanie soków tłoczonych wymaga sporo pracy – oprócz specjalnych maszyn konieczna jest także praca ręczna, polegająca przede wszystkim na sortowaniu owoców. Sumienny i rzetelny dostawca soków naturalnych zwraca szczególną uwagę na jakość produktów. Ważne jest to, aby w procesie produkcyjnym wykorzystywać wyłącznie zdrowe, dojrzałe owoce, dokładnie oczyszczone i umyte. Produkty te nie mogą zawierać wody, cukru ani innych substancji słodzących czy konserwujących.
Największą zaletą, oprócz wspomnianych wcześniej właściwości odżywczych, jest niepowtarzalny, płynący z natury smak. Możliwości na tej płaszczyźnie jest wiele – wystarczy odpowiednio połączyć różne gatunki owoców, by uzyskać zdrowy, smaczny i ekologiczny napój. Przykładem może być tutaj sok tłoczony jabłko-rabarbar, który zachwyca subtelnym smakiem, otrzeźwia i gasi pragnienie. Sok jest wyciskany za pomocą specjalnej prasy przekładkowej, a następnie poddawany pasteryzacji w temperaturze ok. 80 stopni, która pasteryzuje, zachowując jednocześnie najważniejsze wartości odżywcze produktu.