Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularnym tematem z dwóch względów. Z jednej strony coraz więcej osób musi ją stosować z przyczyn chorobowych. Chodzi o ludzi, u których zdiagnozowano celiakię, chorobę Duhringa, alergię na gluten lub nietolerancję glutenu. Z drugiej strony są tacy, którzy decydują się na nią, żeby polepszyć swoje samopoczucie lub po prostu spróbować czegoś nowego.
Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wykluczeniu produktów zawierających gluten. Występuje on naturalnie w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Poza tym wiele produktów, które w naturalny sposób są pozbawione glutenu, mogą być nim zanieczyszczone w procesie produkcji żywności lub podczas transportu czy przechowywania. Najbezpieczniej jest stosować produkty z pewnego źródła oraz żywność certyfikowaną, czyli oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa lub wprost oznaczoną jako produkt bezglutenowy. Jednym z takich miejsc jest http://zryjzdrowocatering.com/.
O ile gotowanie w domu pozwala na dobór produktów i składników bezpiecznych, o tyle spożywanie gotowych posiłków poza domem może wiązać się z wyzwaniami. Na szczęście w środowisku gastronomicznym istnieje coraz większa świadomość tego, że jest zapotrzebowanie na taką specyficzną kuchnię i czym tak naprawdę ona jest. Dieta bezglutenowa catering i obsługa imprez znajdują się obecnie w ofercie wielu restauracji i jadłodajni i jest również przewidziany dla osób, które w wyniku choroby lub z własnego wyboru spożywają wyłącznie produkty bezglutenowe.