Jakie owoce i warzywa warto jeść jesienią?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Jesień to najlepsza pora roku na jedzenie świeżych owoców i warzyw. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, ponieważ mają najlepsze składniki odżywcze oraz są najtańsze. Jakie warzywa i owoce najlepiej wybrać więc jesienią?

Jabłka

Jabłka są bogatym źródłem witaminy C i potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zawierają również pektynę, rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi w jelitach, zapobiegając ich ponownemu wchłonięciu przez organizm. W sezonie jesiennym jabłka są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne – dostarczy Ci je każdy dostawca warzyw i owoców poznań.

Żurawina

Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i zwalczać choroby. Idealnie sprawdzi się więc, by zapobiegać jesiennym przeziębieniom.

Kapusta

Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C i błonnika, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i utrzymywać przewód pokarmowy w zdrowiu. Kapusta zawiera również sulforafan – związek, który w badaniach laboratoryjnych okazał się mieć właściwości antynowotworowe.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak można zaoszczędzić w firmie na oświetleniu?
Jak można zaoszczędzić w firmie na oświetleniu?
Istnieją dwa podstawowe sposoby oszczędzania na oświetleniu w firmie. Pierwszy polega na optymalizacji sieci oświetleniowej. Wymianie starych energochłonnych źródeł światła […]
Dodatki, które dodadzą stylu każdemu pomieszczeniu
Dodatki, które dodadzą stylu każdemu pomieszczeniu
Całe mieszkanie można zaaranżować w taki sposób, aby poszczególne elementy wyposażenia odpowiadały na konkretne potrzeby użytkowników. Ogromny wybór materiałów aranżacyjnych, […]
Dlaczego produkty konopne cieszą się tak ogromną popularnością?
Dlaczego produkty konopne cieszą się tak ogromną popularnością?
Konopie są używane od tysięcy lat jako żywność, błonnik i lekarstwo. Nasiona konopi zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe i białko, co […]