Jesień to najlepsza pora roku na jedzenie świeżych owoców i warzyw. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, ponieważ mają najlepsze składniki odżywcze oraz są najtańsze. Jakie warzywa i owoce najlepiej wybrać więc jesienią?
Jabłka są bogatym źródłem witaminy C i potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zawierają również pektynę, rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi w jelitach, zapobiegając ich ponownemu wchłonięciu przez organizm. W sezonie jesiennym jabłka są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne – dostarczy Ci je każdy dostawca warzyw i owoców poznań.
Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i zwalczać choroby. Idealnie sprawdzi się więc, by zapobiegać jesiennym przeziębieniom.
Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C i błonnika, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i utrzymywać przewód pokarmowy w zdrowiu. Kapusta zawiera również sulforafan – związek, który w badaniach laboratoryjnych okazał się mieć właściwości antynowotworowe.