Jakie owoce i warzywa warto jeść jesienią?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Jesień to najlepsza pora roku na jedzenie świeżych owoców i warzyw. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, ponieważ mają najlepsze składniki odżywcze oraz są najtańsze. Jakie warzywa i owoce najlepiej wybrać więc jesienią?

Jabłka

Jabłka są bogatym źródłem witaminy C i potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zawierają również pektynę, rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi w jelitach, zapobiegając ich ponownemu wchłonięciu przez organizm. W sezonie jesiennym jabłka są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne – dostarczy Ci je każdy dostawca warzyw i owoców poznań.

Żurawina

Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i zwalczać choroby. Idealnie sprawdzi się więc, by zapobiegać jesiennym przeziębieniom.

Kapusta

Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C i błonnika, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i utrzymywać przewód pokarmowy w zdrowiu. Kapusta zawiera również sulforafan – związek, który w badaniach laboratoryjnych okazał się mieć właściwości antynowotworowe.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak przyspieszyć podróż przy wyjeździe służbowym?
Jak przyspieszyć podróż przy wyjeździe służbowym?
Kiedy pracujesz dla firmy, często jesteś zobowiązany do podróży służbowej. Czy to krótka podróż, czy dłuższa, podróżowanie może być stresujące […]
Kamery w zakładzie pracy – gdzie i jak trzeba je zamontować?
Kamery w zakładzie pracy – gdzie i jak trzeba je zamontować?
Podstawowe cele i zasady stosowania monitoringu Dynamiczny rozwój nowoczesnych technologii sprawia, że coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na montaż kamer […]
Rozwijanie dwujęzyczności u dziecka – co warto wiedzieć?
Rozwijanie dwujęzyczności u dziecka – co warto wiedzieć?
Trudno nie zgodzić się z faktem, że języki obce są nie tylko potrzebne, ale także bardzo cenione we współczesnym świecie. […]