Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów oliwy z oliwy. Warto pamiętać, że dobrej jakości oliwa to prawdziwy klucz do sukcesu, jeśli chodzi o walory prozdrowotne i smakowe tego tłuszczu. Należy więc wiedzieć w jaki sposób rozpoznać najlepszą oliwę wśród setek produktów na sklepowych półkach. Oliwa powinna cechować się przyjemnym zapachem oraz mieć odpowiedni kolor – w zależności od gatunku oliwek z których została ona wytłoczona powinien być to kolor od żółtego do zielonego. Nie powinna jednak ona przybierać koloru pomarańczowego czy posiadać czerwonych refleksów – może to świadczyć o jej zepsuciu lub nieodpowiednim sposobie przechowywania.
Najlepiej zakupu oliwy dokonywać w sprawdzonych miejscach. Polecaną stroną internetową na której można zakupić oliwę jest między innymi ta: https://oliwaimiod.com/kategoria/oliwa. Wybierając oliwę warto jest zwrócić uwagę na sposób jej pakowania – najlepsze oliwy dostępne są w szklanych butelkach z ciemnego szkła lub ewentualnie w puszkach. Tego rodzaju opakowanie chroni produkt przed zepsuciem i szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Popularnym rodzajem oliwy z oliwek są jej wersje smakowe – na przykład z dodatkiem płatków chili czy ziół. Świetnie sprawdzają się one zarówno do jedzenia wraz z pieczywem, jak również w sałatkach i przystawkach na bazie tostów czy pomidorów. Oliwę z oliwek w domu warto jest przechowywać w ciemnym miejscu i stosunkowo chłodnym – dzięki temu można uchronić ją od zjełczenia.