Kakao ceremonialne to rodzaj czekolady wytwarzanej z rośliny kakaowca. Jest to produkt znacznie bardziej wyrafinowany niż zwykła czekolada i może mieć różne poziomy jakości.
Drzewo kakaowe rośnie w klimacie tropikalnym, a dojrzewanie owoców do postaci ziaren trwa około pięciu lat. Wewnątrz ziaren znajdują się nasiona, które mogą być poddane fermentacji i suszeniu, aby uzyskać likier kakaowy. Likier ten jest prasowany w celu oddzielenia zawartości tłuszczu, który następnie jest formowany w sztabki lub proszek.
Kakao ceremonialne nie zawiera cukru, co czyni je bardzo gorzkim w porównaniu z większością innych rodzajów czekolady. Zawiera również bardzo mało tłuszczu, dzięki czemu jest lekkostrawne. Jest często używane w ceremoniach religijnych ze względu na swoją czystość – nie tylko nie dodaje się do niego cukru ani mleka (jak w przypadku zwykłej czekolady), ale nie zawiera ono też kofeiny!
Kakao jest niezwykle wartościowym składnikiem odżywczym. Dowiedz się zatem, jak przygotować ten napój krok po kroku. Bardziej szczegółowy przepis znajdziesz na stronie https://pluskakao.pl/przepis-na-kakao-ceremonialne/, która jest niezbędnym źródłem informacji o tym napoju.