Dlaczego warto kupować ekologiczne warzywa i owoce?

O drogocennych właściwościach dla zdrowia warzyw i owoców, nie trzeba już raczej nikogo przekonywać. Wzbogacenie diety o warzywa i owoce zapewnia liczne korzyści zdrowotne jak i urozmaicenie codziennych posiłków. Jednym z ważniejszych dylematów jest wybór dobrej jakości wspomnianych produktów. Wiele osób zastanawia się czy jest sens kupować warzywa ekologiczne.

Żywność ekologiczna – warzywa i owoce

Wiele badań naukowych potwierdza, że żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa od konwencjonalnej. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i metali ciężkich. Decydując się na zakup plonów ekologicznych należy upewnić się czy są to produkty certyfikowane. Jako, że dostęp do świeżych warzyw a głównie owoców jest ograniczony do kilku miesięcy w roku warto zaopatrzyć się w dobrej jakości owoce mrożone. Odpowiednio przeprowadzony proces mrożenia pozwala na zachowanie właściwości odżywczych warzyw i owoców.

Wykorzystanie owoców poza sezonem

Lato jest zbyt krótkie, aby w pełni nacieszyć się jego smakami. Na szczęście letnie owoce nie są zarezerwowane jedynie dla tej pory roku. Poza sezonem warto korzystać z mrożonych owoców. Przechowywane w ten sposób owoce nadal bogate są w wartości odżywcze, witaminy jak i walory smakowe. Mrożone truskawki, maliny, żurawina  i wiele innych dostępnych na stronie: https://danex.pl/produkty/mrozona-zurawina/, można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest sporządzanie koktajli owocowych. Wystarczy wrzucić odpowiednią ilość owoców do blendera dodać ulubione mleko, maślankę lub jogurt i pyszny, zdrowy deser gotowy.

Idzie Nowe

Nie przegapimy żadnych nowinek. Będziesz zawsze na bieżąco. Idzie Nowe skutecznie dostarcza Ci aktualne i przydatne informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − szesnaście =