Olej budwigowy to nic innego jak olej lniany, który jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych, takich jak kwas omega 3. Nazwy są stosowane zamiennie ze względu na zastosowanie go w popularnej diecie doktor Budwig. Produkowany jest podczas tłoczenia nasion lnu. Najlepiej wybierać olej tłoczony na zimno, ponieważ nie jest poddawany obróbce termicznej, dzięki czemu nie traci wartościowych substancji odżywczych.
Dieta wykorzystująca olej lniany jest polecana osobom cierpiącym na podwyższony poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze. Stosując ją, w zależności od potrzeb, powinno się spożywać około kilku łyżeczek oleju dziennie. Na początku zaleca się zwiększenie dawki do ośmiu łyżeczek, ze względu na konieczność oczyszczenia organizmu. Następnie w dalszych etapach można zredukować liczbę do dwóch.
Istnieje możliwość dodawania oleju bezpośrednio do każdego posiłku. Osobom na diecie Budwig zaleca się również jedzenie pasty, która składa się z między innymi z oleju lnianego, twarogu, mleka, kefiru, jogurtu i miodu. Należy unikać spożywania wysoko przetworzonych produktów, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz cukrów prostych.