Jakie są rodzaje szamb?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Z tematem ścieków musi zapoznać się praktycznie każde gospodarstwo domowe. W bloku sprawa jest prosta, wystarczy spłukać w toalecie, a ścieki same popłyną kanalizacją do oczyszczalni. Budując dom jednorodzinny, w miejscu gdzie nie ma kanalizacji zawsze podejmuje się temat szamba. Budowa zbiornika na ścieki musi być zawsze uwzględniona w planie zagospodarowania działki.

Wyróżnia się kilka rodzajów szamb. Pierwszy rodzaj to zbiornik zbudowany z kręgów – w tej chwili rzadko się go buduje, gdyż ciężko utrzymać jego szczelność. Popularniejsze są szamba betonowane na miejscu, mogące mieć niestandardowe wymiary. Nie wymagają one kotwiczenia, gdyż mają wystarczająco duży ciężar. Istnieją także lekkie, łatwe do transportowania, a przy tym szczelne zbiorniki wykonane z tworzyw sztucznych. Łatwo jednak ulegają wypchnięciu, dlatego nie nadają się na tereny podmokłe i wilgotne. Oprócz tych rodzajów zbiorniku jest jeszcze jedna kategoria – tzw. szamba ekologiczne.

Dobre rozwiązanie w gospodarstwie domowym

Przydomowe oczyszczalnie ścieków są coraz popularniejsze. Podstawowymi elementami takiego szamba jest osadnik wstępny oraz drenaż rozsączający. W osadniku montuje się kosze filtracyjne, które zatrzymują większe zanieczyszczenia. Drenaż ma za zadanie bardzo powolne rozsączanie ścieków do gruntu. Udaje się to zrobić, dzięki zamontowaniu kilku ciągów drenarskich. Na ich końcach są ulokowane kominki napowietrzające, aby usprawnić proces oczyszczania ścieków. Przydomowa oczyszczalnia ścieków wymaga kilkudziesięciu metrów kwadratowych terenu, który nie może być obsadzony roślinami z głębokim systemem korzeniowym.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak pobudzić dziecko do aktywności plastycznej?
Jak pobudzić dziecko do aktywności plastycznej?
Wspieranie rozwoju dziecka polega na dostarczaniu mu okazji do podejmowania różnych form aktywności. Maluch ma naturalną potrzebę działania, którą realizuje […]
Zalety używania oleju nierafinowanego
Zalety używania oleju nierafinowanego
Oleje stosowane na co dzień w kuchni można podzielić na rafinowane oraz nierafinowane. Te pierwsze są o wiele tańsze, ale […]
Grzyby marynowane – do jakich potraw je wykorzystać?
Grzyby marynowane – do jakich potraw je wykorzystać?
Grzyby marynowane to uniwersalny produkt, który można wykorzystać w wielu przepisach lub spożywać samodzielnie. Ich smak wzbogaci każdą potrawę, od […]