Dzieci mają skłonność do jedzenia niezdrowych rzeczy, co może przełożyć się na otyłość i chorowitość. Kluczem jest odpowiednie zbalansowanie posiłków, które będą połączeniem wartości odżywczych i dobrego smaku. W jaki sposób zadbać o zdrowe posiłki najmłodszych?
Zdrowy posiłek nie zawsze musi wiązać się z niedobrym smakiem. Dziecko jedzące codziennie sałatę i szpinak może szybko się zniechęcić. Najlepiej skorzystać z produktów, które gwarantują zarówno walory smakowe, witaminy oraz minerały. Podstawą są wtedy owoce, gdzie przydają się również ich wersje suszone. Warto w takim razie sięgnąć po kompoty marki Hultaj, które łączą sporą zawartość zdrowych składników odżywczych ze słodkim posmakiem. Wskazane są również gotowe soki, smoothie albo betony wielozbożowe.
Soki lub batony musli nie zawsze muszą oznaczać zdrowy i zbalansowany posiłek. Wiele z nich opiera się na cukrach, które w nadmiarze szkodzą najmłodszym. W trakcie zakupów warto czytać etykiety. Należy też odróżniać fruktozę od glukozy. Zamiast cukrów warto się skupiać na dużej zawartości witamin i minerałów. Dzieci na wczesnym etapie rośnięcia potrzebują sporo wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. Warto zasugerować się piramidą żywienia, gdzie w diecie nie zabraknie ryb, zbóż, orzechów i warzyw w odpowiednich proporcjach.