Z jakich produktów powinna się składać zbilansowana dieta?

O tym, co należy zjadać każdego dnia, można dowiedzieć się na podstawie piramidy żywieniowej. Jej wytyczne zmieniają się co jakiś czas. W najnowszej piramidzie jako kluczowy element zbilansowanej diety podaje się… aktywność fizyczną. A co z żywnością? I tutaj zaszły pewne modyfikacje.

Różnorodność i umiar

W racjonalnej diecie zasadniczą rolę odgrywają warzywa. Powinno się ich zjadać ok. 5 porcji dziennie, przy czym w grę wchodzą także warzywne soki, ale wyłącznie naturalne i niesłodzone. Na drugim miejscu są przetwory zbożowe, jednak wyklucza się (lub przynajmniej znacznie ogranicza) produkty rafinowane, tj. białą mąkę i wypiekane z niej bułki, chleby, rogale itp. Makarony białe zaleca się zmienić na razowe, a drobne kasze (np. manna) na gruboziarniste (gryczana, pęczak); rekomendowane są zbożowe płatki (owsiane, gryczane, orkiszowe, żytnie), lecz tylko niesłodzone, czyli popularne śniadaniowe mieszanki zostają zdyskwalifikowane.

Owoce należy konsumować dwa razy dziennie i nie przesadzać w wielkością porcji, z uwagi na obecność cukrów prostych, wprawdzie naturalnych, jednak w nadmiarze niekorzystnych. Nabiał w różnej postaci powinien być uwzględniony co najmniej dwukrotnie w ciągu dnia, zaś jaja – kilka razy w tygodniu, podobnie ryby. Natomiast wszelkie wyroby mięsne zaleca się zjadać nieco rzadziej (2 lub 3 razy tygodniowo) i zamiast nich decydować się za potrawy z roślin strączkowych (tj, fasola, groch, soja, soczewica). Dostarczają one cennego roślinnego białka. 

Ważne miejsce zajmują oleje. Muszą być wysokojakościowe, czyli tłoczone na zimno i nierafinowane, dzięki czemu zachowują wszystkie pożyteczne dla ludzkiego organizmu składniki. W niewielkich ilościach (kilka sztuk dziennie) warto konsumować orzechy, migdały czy nasiona oleiste (dynia, słonecznik, sezam, len). Cukier i słodycze najlepiej pożegnać definitywnie, albo chociaż ich ilość zredukować do minimum. 

Kto nie ma czasu, by samodzielnie przygotować zbilansowany jadłospis, może skorzystać z usług firm kateringowych. Należy do nich np. Kapitan Cook. Firma ta oferuje szeroką gamę pełnowartościowych posiłków dla różnych grup konsumentów. W starannie opracowanym menu uwzględnione są indywidualne preferencje żywieniowe klientów.

Idzie Nowe

Nie przegapimy żadnych nowinek. Będziesz zawsze na bieżąco. Idzie Nowe skutecznie dostarcza Ci aktualne i przydatne informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 1 =