Wiele osób ma problem z wyborem odpowiednich opakowań na mięso, tak by zachowało ono jak najdłużej świeżość. Oczywiście na rynku wiele firm oferuje ogromną gamę produktów zapewniając, że mięso zachowa swoją świeżość na długi czas. W co zatem zapakować mięso by po wyciągnięciu go z opakowania nie miało nieprzyjemnego zapachu i nadawało się do gotowania, smażenia czy pieczenia- jednym słowem do spożycia? Bardzo dobrym rozwiązaniem są worki moletowane, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagającego szefa kuchni i sprawią, że żywność zachowa swój naturalny zapach i konsystencję.
Mięso zapakowane w odpowiedni worek lub specjalny pojemnik ze szczelną przykrywką może być przechowywane w zamrażarce nawet do czterech miesięcy. Oczywiście istnieją inne sposoby jego przechowywania, np. w okresie zimowym kiedy temperatura na wewnątrz spada poniżej zera stopni możemy je wystawić na balkon lub taras. Pamiętać jednak należy, że mięso zawsze powinno być zapakowane w folię czy papier, to ochroni je przed niechcianymi zanieczyszczeniami. Aby mięso zachowało swoją przydatność do spożycia można je przechowywać nie tylko w zamrażarce ale również w lodówce. W prawdzie taki sposób nie zapewni długotrwałej świeżości ale dzięki tej metodzie można zyskać dodatkowych kilka dni, przechowując je w taki sposób należy również zadbać o dodatkowe opakowanie by lodówka nie przeszła jego zapachem.