Kuchnia wietnamska jest dobrze znana na całym świecie. Pełna kolorów, stosunkowo zdrowa, obfita w wiele smaków, hojnie okraszona świeżymi ziołami i warzywami, przyciąga amatorów oraz koneserów kuchni. Potrawy zwykle składają się z pięciu elementów: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, pikantnego oraz słonego utrzymanych w idealnym balansie. Taka kombinacja zapewnia kubkom smakowym niezapomniane doznania. Wietnamskie dania są niezwykle różnorodne, zauważalny jest silny wpływ kuchni francuskiej, sięgający jeszcze czasów kolonialnych. Najpopularniejsze danie pochodzące z Wietnamu to zupa Phở – jest to rodzaj rosołu z makaronem oraz dodatkami. W tradycyjnym wydaniu zawiera mięso wołowe lub z kurczaka, najczęściej przyprawiana kolendrą i sosem rybnym. Zdarza się, że Phở ma nawet 20 składników. Standardowo zupę je się pałeczkami, a na końcu wypija bulion.
Indie to ogromny kraj składający się z wielu regionów, potrawy z południa czy wschodu będą diametralnie różnić się od potraw z północy lub zachodu. Każdy region posiada typowe dla siebie przyprawy, warzywa i owoce. Wspólnym mianownikiem kuchni indyjskiej jest niewątpliwie pikantność,większości przyprawom używanych w indyjskich potrawach przypisywane są właściwości medyczne. Za podstawę można uznać ryż, przyrządzany na wiele sposobów. Na https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-indyjska-poznaj-najbardziej-popularne-potrawy/ można znaleźć informacje o tym, jakie przyprawy są używane w przygotowaniu dań z tego zakątka świata.