Oliwa z oliwek jest używana do przyrządzania wielu potraw. Jest bardzo bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, zwalczaniu przedwczesnego utleniania komórek i zmniejszeniu ryzyka chorób układu krążenia.
Oliwa z oliwek jest jednym z najpopularniejszych (i najbardziej uniwersalnych) olejów spożywczych. Wytwarzana jest z tłoczonych oliwek i ma owocowy, trawiasty smak. Aby cieszyć się jej wszystkimi zaletami zdrowotnymi, używaj jej na surowo do sałatek lub zamiast masła – do smarowania chleba. Oliwa z oliwek, zwana również oliwą z oliwek, dzięki niskiej zawartości tłuszczu ma gęstą, klarowną konsystencję. Jest nieodzownym składnikiem większości potraw. Jest zdrowym, aromatycznym składnikiem, który można stosować niemal do każdego dania. Do gotowania oliwa z oliwek nadaje się najlepiej w niskich temperaturach. Jest ona doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wspomagają zdrowie serca. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek są również korzystne w zapobieganiu nowotworom. Oliwa z oliwek zawiera więcej antyoksydantów niż jakiekolwiek inne źródło tłuszczu i jest naturalnie zdrowsza niż oleje roślinne.