Bimber to alkohol wytwarzany najczęściej w domowym zaciszu. Jego produkcja nie jest jednak wcale tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Nie wymaga bowiem posiadania specjalnych umiejętności, jedynie niezbędnych składników i pomocnych akcesoriów do produkcji alkoholu.
Na samym początku należy zaopatrzyć się w kilka składników, takich jak mąka kukurydziana, drożdże, woda, cukier, jak również w sprzęt typu szybkowar, garnki, rurki wykonane najlepiej ze stali nierdzewnej lub miedzi, a także w aktywny węgiel do bimbru. Ten ostatni bierze udział w ostatecznym etapie produkcji, a więc w oczyszczaniu wyrobu. Posiadając składniki i wszystko co pomocne, można przystąpić do tworzenia alkoholu. Najpierw należy zagotować wodę w garnku. Następnie wykonuje się tzw. zacier, dodając wodę do mąki kukurydziane. Później do powstałej mieszanki, dodaje się cukier i drożdże. Zacier pozostawia się do wyrośnięcia przez 4 do 5 dni, aż do zniknięcia pęcherzyków, co świadczy o tym, że jest gotowy. Po odczekaniu zacier trzeba podgrzać w szybkowarze do temperatury około 60 stopni. Po tej czynności do działania wkraczają wspomniane rurki, które powinny przechodzić przez pojemnik z zimną wodą. Ich zadaniem jest przechwycenie odparowanego alkoholu do innego naczynia. Alkohol bowiem przechodząc przez zimne rurki będzie się skraplał, tworząc właśnie bimber. Na samym końcu, po wszystkich tych operacjach, tak stworzony bimber należy przefiltrować za pomocą węgla aktywnego, dzięki czemu będzie oczyszczony gotowy do spożycia. Na etapie dodawania składników można dodać do niego również zaprawki do bimbru, czyli po prostu różnego rodzaju esencje i aromaty, który nadadzą mu pożądany smak oraz zapach.