Grillowanie to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie wiosennym oraz letnim. Przyrządzanie na ruszcie potrawy są nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Warto w szczególności zaopatrzyć się w solidny grill gazowy, ponieważ jest znacznie łatwiejszy w obsłudze od węglowego, a na dodatek ekologiczny. Funkcjonalne modele znajdziemy w ofercie producenta Kohler Polska. W niniejszym artykule zostaną zaprezentowane sposoby na dokładne czyszczenie trzech podstawowych modeli grilli ogrodowych.
Regularne czyszczenie grilla z popiołu, tłuszczu, resztek jedzenia i innych zabrudzeń nie jest zbyt lubianą czynnością, ale z pewnością niezbędną – choćby ze względów zdrowotnych czy estetycznych. W przypadku tradycyjnego modelu węglowego konieczne jest bardzo staranne usunięcie wszelkiego brudu z rusztu, najlepiej za pomocą szczotki z włosiem wykonanym ze stali nierdzewnej (ewentualnie specjalnej ściereczki na rolce). Dodatkowo zaleca się wykorzystanie mieszanki wody ze zwykłym octem i mydłem w celu uzyskania lepszych efektów. Czynności te należy wykonywać wtedy, gdy grill nie został jeszcze do końca schłodzony, czyli najpóźniej kilkanaście minut po zagaśnięciu żaru.
Oczywiście warto też umyć misę na węgiel i całą obudowę sprzętu. Jeśli natomiast jesteśmy właścicielami grilla gazowego, po każdym użyciu musimy wyczyścić zarówno płytę żeliwną, jak i ociekacz, szyny osłaniające palniki i wszystkie elementy doprowadzające gaz. Można też zaimpregnować ruszt olejem w sprayu. Na koniec został jeszcze model elektryczny. Tutaj z kolei czyszczenia wymaga zwłaszcza teflonowa płyta, którą myjemy z wykorzystaniem dedykowanego preparatu i delikatnej szmatki wykonanej z wiskozy.