Czyszczenie urządzeń chłodniczych znacznie różni się od zwykłych przedmiotów domowych czy biurowych. Trzeba w ich przypadku uważać na czynniki chłodnicze, dezynfekować powierzchnie i sprawdzać szczelność instalacji. Wymagają też użycia specjalnych środków. O czym powinna pamiętać osoba czyszcząca urządzenia chłodnicze?
W przypadku czyszczenia sprzętu należy pamiętać, żeby robić to jak najczęściej i jak najdokładniej. W przypadku zaniedbań konieczna może być naprawa urządzeń chłodniczych. Różnice temperatur w klimatyzacjach i innym sprzęcie to idealne warunki dla rozwoju grzybów, wirusów oraz bakterii. Lodówki przemysłowe mają często długi kontakt z żywnością, dlatego trzeba je zawsze bardzo starannie czyścić. Należy przy tym uważać na różnego rodzaju zbiorniki z płynami, które przy nieumiejętnym oczyszczeniu mogą zostać zniszczone.
Urządzenia chłodnicze nie tylko wymagają specjalnych środków czyszczących, ale też konserwujących. Warto raz na jakiś czas używać specjalnych preparatów, które wydłużą świeżość i uodpornią powierzchnię przed napływem grzybów i bakterii. Przydają się również środki dezynfekujące. Ważne, żeby środki czyszczące miały umiejętność rozpuszczania tłuszczy, które bardzo często zalegają na tego typu urządzeniach.