Zarówno miłośnicy kawy, jak i osoby, które zaczynają przygodę z tym ponadczasowym napojem, pragną skosztować filiżanki pełnej aromatu. Jak jednak wydobyć głębię kawy? Na sukces w postaci magii smaku i aromatu wypływającej z ziaren składa się wiele czynników. Jednak zdecydowanie warto eksperymentować i pozwolić w pełni oczarować się kawie.
Na początku drogi w kierunku wymarzonego, bogatego smaku i zapachu napoju, trzeba zdecydować się na rodzaj parzonej kawy. Ta pod postacią ziarenek, zachowuje więcej aromatu, który zostanie uwolniony dopiero przed samym podaniem. Aby odpowiednio przygotować się do tego rytuału, warto zaopatrzyć się w odpowiedni młynek, który można znaleźć na stronie: https://labuna.pl/Mlynki-reczne-c52. Dzięki niemu nie tylko wystrój kuchni nabierze charakteru, ale także przygotowywana kawa uraczy całym bogactwem swego smaku i zapachu. Uwolnienie aromatu zależy więc od tego czy ziarna zostaną świeżo zmielone i jak drobne ono będzie.
Niezależnie od użytych ziaren i sposobu zmielenia kawy, warto również wspomnieć o drugim składniku tego pożądanego napoju. Mowa o wodzie, która przez swą niewinność i neutralność, często jest bagatelizowana, jeśli chodzi o sposób parzenia kawy. Jej stopień twardości lub mineralizacja, czyli obecność jonów sodu czy magnezu mają wpływ na końcowy efekt smakowy. Chcąc zwiększyć walory przygotowywanej kawy, należy wcześniej przefiltrować wodę, co sprawi nie tylko zapobiegnięcie odkładaniu się kamienia w ekspresie, ale także polepszy aromat napoju.
Wiedząc już, że im drobniej zmielona kawa, tym głębszy i mocniejszy jej smak, warto zastanowić się nad innymi czynnikami wpływającymi na jej intensywność. Okazuje się, że sama technika jej parzenia może być równie istotna jak zmielenie i przygotowanie wody. Ciekawym pojęciem jest preinfuzja, która polega na wlaniu do zmielonej kawy kilku mililitrów wody, a następnie odczekaniu około minuty. Taki zabieg pozwala na wniknięcie wody w strukturę drobinek i „pobudzenie” ziaren, by oddały więcej aromatu. Równie istotny jest stosunek kawy do cieczy. Mówi się, że powinien on wynosić 1:20, jednak jest to bardziej złożona i indywidualna kwestia.
Szukając odpowiednich wskazówek, które pomogą na wydobycie głębi smaku kawy, warto skupić się na samej kawie, wodzie i sposobie jej przygotowania. Interesujące i przydatne mogą okazać się odpowiednie młynki do kawy oraz filtry do wody. Warto także poświęcić odrobinę czasu na właściwe zaparzenie napoju, które także przyczyni się do wydobycia głębi jego smaku.