Sztuka ustawiania stołu jest utracona, ale nie jest za późno, aby ją ożywić. Jeśli organizujesz przyjęcie lub po prostu chcesz zaimponować gościom swoimi umiejętnościami przy stole, oto kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci nakryć stół jak zawodowiec.
Niezależnie od tego, czy organizujesz przyjęcie, czy też jesz kolację z przyjaciółmi i rodziną, podstawy nakrywania stołu pozostają takie same. W końcu nie musisz spędzać godzin na przygotowaniach do zwykłej kolacji w domu – wystarczy, że wykonasz te proste kroki:
Wybierz talerze i sztućce. Jest to prawdopodobnie najważniejszy krok w ustawianiu stołu. Wybierz talerze, które są wystarczająco duże, aby wygodnie pomieścić jedzenie, ale nie tak duże, aby zajmowały zbyt dużo miejsca na stole. Wybierz również talerze, które pasują do Twoich misek do serwowania (jeśli je masz). Na przykład, jeśli podajesz zupę w miseczkach i używasz talerzy do sałatek jako głównego talerza dla każdego gościa, wybierz białe naczynia, ponieważ będą pasować do każdego wybranego schematu kolorystycznego.
Umieść serwetkę na każdym nakryciu przed dodaniem czegokolwiek innego (możesz złożyć je w wachlarze jako dodatkowy akcent). Dodaj przybory kuchenne jako ostatnie, więc goście będą mieli czas na dopasowanie swoich serwetek przed jedzeniem lub piciem czegokolwiek.
Jeśli masz problem z wyborem podkładek lub bieżników, warto się przyjrzeć ich różnym typom bliżej. Kupić można zarówno bieżniki szydełkowe, jak i te bardziej zdobione koronkami. Gdyby to się nie sprawdziło, rozważ użycie teksturowanej pościeli. Mają one wiele charakteru i nie odwracają uwagi od prezentacji potraw – w rzeczywistości często ją wzmacniają!