Praca w przemyśle spożywczym wymaga odpowiedniego przygotowania. Musi być ona przede wszystkim jak najbardziej sterylna, a do produktów nie mogą wpaść niepożądane przedmioty. Czasami zdarzają się jednak sytuacje losowe jak skaleczenia czy inne, drobne urazy. Co należy zrobić, aby pomóc poszkodowanym i jak zachować wszelkie obowiązujące normy? Sprawdzamy, jak to wygląda w praktyce.
Skaleczenie to rana, która jest anatomicznym przerwaniem ciągłości powłok zewnętrznych skóry, jak i tkanek. Rany, których głębokość nie przekracza tkanki podskórnej są nazywane ranami powierzchownymi. Natomiast jeśli sięgają poza tkankę podskórną są nazywane głębokimi. Skaleczenia mogą powstać na skutek cięcia, kłucia, tłuczenia albo szarpania.
Udzielając pierwszej pomoc w trakcie skaleczenia, najpierw należy sprawdzić i ocenić stan zdrowia chorego. Następnie trzeba przeprowadzić dezynfekcję za pomocą środków odkażających, na przykład wody utlenionej. Do opatrunku skaleczenia doskonale nadają się plastry wykrywalne, stosowane w branży przemysłowej. Zaletą korzystania z nich jest to, że są bezpieczne podczas używania nie tylko dla pracowników, ale również dla wyrobów spożywczych. Wykonane są z materiałów hipoalergicznych, a ponadto cechują się tym, że posiadają aluminiową płytkę, która zostanie wykryta pod wpływem detektora metali, dzięki czemu taki plaster nie trafi przypadkiem do żadnego produktu. Są one także w bardzo widocznym, niebieskim kolorze, aby odróżniać je od wytwarzanych produktów. Korzystanie z nich nie powoduje żadnych podrażnień. Plastry wykrywalne dostępne są w ofercie sklepu internetowego, na stronie https://produkty-wykrywalne.pl/plastry-wykrywalne.