Mleko w proszku – czy jest zdrowe?

Na rynku produktów spożywczych jest wiele produktów, które wzbudzają kontrowersje. O wielu z nich mamy mniejszą wiedzę i nie wiemy, czy spożywanie tych produktów nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Należy do nich między innymi mleko w proszku. Wiele osób zastanawia się, czy to zdrowy produkt.

Czy można bezpiecznie spożywać sproszkowane mleko

Odpowiedź jest dość prosta i jasna. Mleko w proszku w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Produkt jest całkowicie naturalny i powstaje w procesie pasteryzacji i odparowania mleka krowiego. Jedyne czym różni się od tego tradycyjnego, jest mniejsza zawartość substancji odżywczych. Jednak każdy producent mleka w proszku przykłada ogromną wagę, by było ono jak najbardziej wartościowe. Tak jak płynne mleko krowie, sproszkowany produkt zawiera białko, wapń, lipidy, kwas mlekowy i cały zestaw witamin.

Często, szczególnie kiedy nie czytamy etykiet, nie zdajemy sobie sprawy, w ilu produktach spożywczych znajduje się mleko w proszku. Znajdziemy je przede wszystkim w nabiale, serkach, twarożkach i jogurtach naturalnych. Wykorzystywane jest też w produkcji słodyczy, różnego rodzaju batonów, lodów i ciast. Dużą zaletą mleka w proszku jest to, że ma ono bardzo długi okres przydatności do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − 1 =