Jak urządzić kuchnię gastronomiczną?

Założenie lokalu gastronomicznego jest znacznie bardziej skomplikowanym procesem niż otwarcie firmy działającej w innej branży. Jeżeli chcemy zarabiając na serwowaniu jedzenia innym osobom to musimy pierw spełnić restrykcyjne normy narzucone przez San-Epid. Również ze względów praktycznych lepiej inwestować w sprzęty o zastosowaniu gastronomicznym, dzięki czemu w rezultacie oszczędzimy dużo czasu i energii.

Najlepszym rozwiązaniem zarówno dla ekskluzywnej restauracji, jak i lokalu typu fast food, będzie wykorzystanie kuchennych mebli ze stali nierdzewnej. Materiał ten znacznie łatwiej jest utrzymać w czystości, dzięki czemu przygotowywane na nim potrawy są bliższe sterylności. Poza tym stal nierdzewna jest bardzo wytrzymała na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne, dlatego też takie meble będą nam służyć przez wiele lat. Warto też zainwestować w odpowiedni sprzęt do przechowywania żywności, w postaci specjalnych szaf chłodniczych oraz zamrażarek. W takich lodówkach przemysłowych możemy na raz przechowywać znacznie więcej jedzenia, łatwiej tam utrzymywać odpowiednią temperaturę. Urządzeniem, bez którego nie obejdzie się żadna restauracja serwująca dania slow food jest piec konwekcyjny. Jest to szalenie praktyczne urządzenie, bijące na głowę tradycyjne piece wykorzystywane w gastronomii. Bez problemu przygotujemy w nim bardziej skomplikowane dania, nawet kilka potraw na raz. Piec ten jest również bardzo łatwy w pielęgnacji, bowiem czyści się praktycznie sam. Wystarczy do dystrybutora podłączyć płyn myjący, włączyć przycisk a urządzenie rozpocznie proces mycia od wewnątrz.

Idzie Nowe

Idzie Nowe

Nie przegapimy żadnych nowinek. Będziesz zawsze na bieżąco. Idzie Nowe skutecznie dostarcza Ci aktualne i przydatne informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście + 3 =